Forventninger

Du skal forvente, at det tager 7- 12 måneder at komme hele vejen op ad Læsetrappen, men øget selvtillid og synlige læseresultater kan ses allerede i løbet af en uge! Faktisk kan du se resultatet allerede efter læsetesten, hvor jeg lærer eleven en masse. Derfor spørger jeg, om jeg må tage en video af testen til internt brug. Videoen bliver selvfølgelig slettet, hvis du ikke starter på et forløb efter læsetesten. Videoen er gavnlig, når eleven er færdig med de 10 x læseundervisning. Her vil fremgangen være visuel tydelig.

Det er svært at sige, hvor hurtigt man kan komme op ad læsetrappen. Det kommer an på, hvor man starter på Læsetrappen. Starter man helt i bunden ved bogstavernes navne og former, eller starter man et andet sted på Læsetrappen. Alle er forskellige. Nogle kan klare 1 Alkalær-mappe på 2-3 måneder og andre skal bruge ½ år.

Er det rigtigt at mit barn læser bedre allerede efter læsetesten?

Ja. Har dit barn ikke forståelse for hvad læsning er nemlig:: At læse er at sætte bogstavernes lyde sammen til ord og At forstå de ord man læser, så de er menings-skabende, så vil dit barn være meget bedre lige efter læsetesten, hvor jeg vil lære dit barn dette.

Alkalær-metoden lærer først dit barn de lydrette lyde til bogstaverne. Herefter læres Drilleord, som er ikke lydrette ord. Disse ikke lydrette ord læres som én lyd af gangen. Bøgerne som er tilknyttet Drilleord har sit fundament i lydrette ord og ganske langsomt tilføjes drillelydene en efter en. Systematisk og gennemskueligt. Der er  10 fundamentale drillelyde, så det er til at overkomme.

Hvis barnet er motiveret, undervisningen er systematisk og grundig og hvis barnet får den rette støtte og hjælp hjemmefra, kan alle børn kan blive fortrolige med sprogets lyde og kan komme til at læse forrygende, uanset om de er testet ordblinde eller læsesvage. Ordblinde og læsesvage har ikke flair for at høre lyde i ord, men lærer de systematisk at høre disse lyde, så kan de alle lære at læse og skrive.

Det er ikke så vigtigt om dit barn kravler, går eller løber op ad Læsetrappen. Med Alkalær skal vi nok komme derop – et trin ad gangen.

Alkalær-metoden er gennemprøvet og et resultatbaseret undervisningssystem hvor alle, der har et sprog og et fungerende sanseapparat, kan lære at læse.

Digitale hjælpemidler

Desuden er kendskab til lydene de lydrette, de ikke lydrette og til vokalskift grundlæggende for at kunne anvende de digitale hjælpemidler optimalt. Kan dit barn ikke lyde i det danske sprog vil det ikke være i stand til at anvende fx CD-ord, som bare vil være et værdiløst program downloaded til computeren.

Det er dejligt med alle de digitale hjælpemidler som er kommet til og som kan hjælpe ordblinde og læsesvage. Jeg opfordrer bestemt mine elever til at indtale SMS´en, at bruge læse-pen- MEN det er nu rart at være i stand til at tjekke om SMS´en er skrevet rigtigt,og at der ikke står noget helt forkert. Indlæring af skriftsprogets lyde er vejen hertil.