Læse med hest

I mange år har jeg gået og tænkt på, hvordan man kunne bruge hestene som aktive medspillere i læseprocessen. Jeg vidste at hestene kunne gøre noget for børn med læsevanskeligheder i forhold til den psykiske del af at have læseproblemer se mere her: Hesteassisteret Terapi

I flere år har jeg udbudt fx læsning og horsemanship, hvilket blev misforstået, da folk troede at det handlede om at læsse sin hest i trailer. Mere tydelige overskrifter kom på banen, men ingen viste interesse i 2012.

I 2019 blev jeg inviteret til Havhesten i Nr. Nebel som konsulent på et læse med hest projekt. Berit Keibel havde fået samme tanke som mig. Heste og børn og unge med læsevanskeligheder ville være et godt match. I første omgang planlagde vi forløbet som en kombination af læsning isoleret og "at være til stedet i nuet" med hestene efterfølgende. Vi ville også lave noget undervisning i stalden.

Vi blev enige om at invitere en ordblindeefterskole eller en special-skole, hvor eleverne var læseudfordrede. Vi gik i gang, men det viste sig at det var svært at finde en skole, som var med på forsøget. Enten skulle eleverne undvære timer, som var meget vigtige, eller også passede det ikke med lærerdækningen på skolerne. Det krævede en del at finde en skole, som ville deltage vel og mærke GRATIS. Endelig fik vi positiv respons fra Finderup Efterskole, som er special-pædagogisk efterskole. De kunne være med 4 gange med en uges mellemrum.

Eleverne ankom og jeg lavede en læsetest på dem skiftevis, mens Berit havde eleverne med i stalden, hvor de lærte bare at være sammen med hestene. Der sad jeg og var dødmisundelig - og her kom erkendelsen af, at jeg gad i alle tilfælde ikke at sidde indenfor, når de andre rendte rundt og havde det sjovt og skønt med hestene. Den dag tog jeg hjem med en spirrende ny idé: Læse med hest skulle foregå med hestene som aktive medspillere, således at eleverne i et samvær med hestene i nu-ét ville glemme at de rent faktisk ikke kunne læse og skrive.

Næste uge da eleverne fra efterskolen kom, havde jeg brugt mange timer på at finde på. Eleverne striglede hestene på en bestemt måde, mens de lærte hård, kort lang vokal. Eleverne skrev bogstaver på hestene, mens de lærte lydene til bogstaverne, eleverne stavede i takt til hestens skridt, mens de trak den. Eleverne red og stavede i takt til hestens bevægelser. Der var ingen tvivl om, at dette havde en endnu større effekt, end jeg kunne have drømt om.

Tv- Midtvest kom og optog vores bedrifter, men efterfølgende var jeg opsøgende ved lignende skoler, men ingen var interesserede. Se udsendelsen her.

Derfor fik jeg tanken, at jeg kunne øve mig hjemme med mine læseelever, indtil verden fandt ud af, hvor fantastisk Læse med hest er. De første elever fik forløbet gratis, da konceptet var helt nyt.

Det har været et kæmpe arbejde at fremstille kort og øvelser, som passer lige til de enkelte børns læringsmål på Læsetrappen.

Det er dog stadigvæk nødvendigt at komme til en GRATIS læsetest inden forløbet starter, så jeg ved, hvor på Læsetrappen, der skal startes, så eleven føler konstant succes og dermed kommer i mål som en læsende og skrivende person.

Nu er jeg klar til at modtage enkelt elever til: Læse med hest. Prisen er den samme som et almindelig læseforløb.

Eldur er en ældre islandsk hest, som bare elsker at være til rådighed, når vi laver alle disse sjove lege med ham

Deltagelse foregår på eget ansvar.

Måske vi igen senere får fat i efterskolerne og lignende skoler, når alle kan se, hvor hurtigt det går med at lære at læse og skrive med: Læse med hest.