Læsehunde

Vi venter på, at der kommer nogle børn og læser for os.

Húni og Simba er læsehunde og aktive medspillere i læseundervisningen

Læsehunde er blevet en meget populær metode til at fremme motivationen hos læsesvage eller ordblinde børn. På bibliotekerne rundt omkring i landet dukker der flere og flere læsehunde op. Børnene læser op for læsehundene, og målet er at de børnene får en god læseoplevelse sammen med en ukritisk kramme-partner.I Vinthers Læseklinik anvender jeg også Húni og Simba med dette formål for øje, men jeg har udvidet mit læsehunde-begreb.

Med hundene som aktive medspillere i læseundervisningen glemmer børnene at de ikke kan læse..

Hundene er aktive medspillere i læseindlæringen. Nogle gange gemmer jeg stavelser med godbidder i. Det gælder for barn og hund om at finde så mange stavelser som muligt. Man kan også gå sammen med hunden, mens man staver et ord.

Indimellem snakker jeg for hundene. Det kan være at Húni siger: " Du læser med den samme tone hele tiden, så har jeg svært ved at høre efter" eller Simba siger: "Hov - det forstod jeg ikke. Er du sikker på at du læste rigtigt?" Børnene ved jo godt, at det er mig der snakker for hundene, men børnene synes, at det er supersjovt. Hundene bliver også irettesat af børnene, hvis de fx ikke hører ordentligt efter. Denne lille leg er enormt motiverende for læsningen.

Det er ikke altid hundene anvendes. Nogle børn og forældre bryder sig ikke om hunde, og så er det jo ikke aktuelt.

Simba den tålmodige

Simba er en blandings hyrdehund. Han er 7 år og meget rolig. Han ligger helt sikkert stille til en god historie og han elsker at blive krammet imens.

Húni er en islandsk fårehund på 2,5 år. Han er en glad og fræk hund, som altid finder på sjove ting. Han elsker at få læst højt, men det er også dejligt at lege vildt i haven efter læsningen. Han er god til at genkende børnene, som kommer her. Nogle er han rolig overfor, andre ved han er med på noget spas.

 

Húni den frække